Hoppa till innehållet

11 sep 2023

Fondrapporter för augusti

Globala aktier föll i augusti efter en stark sommarsäsong. Läs mer i våra fondrapporter.

Utmaningar i form av högre räntor, fastighetskrisen i Kina och landets ekonomi generellt, parat med en envis kärninflation dämpade till viss del riskaptiten på marknaderna. I Europa var utvecklingen sidledes, medan Stockholmsbörsen här hemma slutade månaden som Nordens svagaste.

För Didner & Gerges fonder sticker vår amerikanska småbolagsfond ut på ett mycket positivt sätt. Fonden har haft en solid avkastning på både kort och lång sikt och fick sin femte Morningstarstjärna på tre år, fem år och totalrating i dagarna.

Läs fonduppdateringarna för augusti!

Didner & Gerge Aktiefond

Bostadsplattformen Hemnet och de båda försäkringsbolagen Alm Brand och Sampo var de bästa bidragsgivarna i vår flaggskeppsfond Aktiefonden under månaden. Alm Brand höjde sin resultatguidning för helåret i juli och släppte en stark halvårsrapport i augusti. Även Sampo rapporterade under månaden, och överträffade förväntningarna. Hemnet-aktien gick starkt i augusti efter att antalet bostadsannonser på plattformen nått nya rekordnivåer. Aktiefonden backade 3,2 procent i augusti.

Läs mer i Aktiefondens månadsrapport för augusti!

Didner & Gerge Småbolag

De bästa bidragsgivarna i Småbolagsfonden i augusti var: Nolato, som tillverkar polymera produktsystem, bostadsplattformen Hemnet och Finlands största teknik- och konsultföretag Sitowise. Största köp under månaden var i Nolato, Electrolux Professional och Karnov. Fonden minskade innehaven i Electrolux, Vitec och Meko. Fonden var ner 4,7 procent i augusti.

Läs mer i Småbolags månadsrapport för augusti!

Didner & Gerge Global

Det blev en ovanligt aktiv augusti månad i vår Svanenmärkta Globalfond. De främsta bidragsgivarna var Novo Nordisk och återigen Fairfax Financial. Dessa två innehav stod i särklass och Novo är i skrivande stund Europas största bolag mätt till börsvärde. Förvaltarna investerade i två nya bolag: engelska Spirax-Sarco och amerikanska Pure Storage. Spirax Sarco är världsledande inom högkvalitativa produkter för kontroll och effektiv användning av ånga, elektrisk uppvärmning och andra industrivätskor. Fondens förvaltare har följt bolaget  i över tio år. Spirax produkter, kundfokus, långsiktighet och tillväxtmöjligheter är av yppersta världsklass och förvaltarna ser framför sig många år av ägande. Pure Storage är framförallt verksamma inom datalagring via flashminne (datorminne som kan läsas och skrivas elektroniskt). Marknaden för informations- och datalagring är i en mycket expansiv fas och Pure Storage är väl placerat gentemot framförallt större företag. Fonden steg 1,0 procent under månaden.

Läs mer i Globals månadsrapport för augusti!  

Didner & Gerge Small and Microcap

Den brittiska veterinärkedjan CVS Group, italienska Antares Vision och amerikanska Where Food Comes From var månadens bästa bidragsgivare i vår europeiska småbolagsfond. CVS presenterade starka försäljningssiffror i slutet av juli och en fortsatt tillströmning av nya medlemmar till det förebyggande programmet ”Healthy Pet Club”. Koncernen meddelade också att  man tagit sina första steg in på den australienska marknaden. Antares Vision är en av världens ledande tillverkare av Track & Trace lösningar till läke- och livsmedelsindustrin. Efterfrågan på Antares lösningar drivs både av ökade regulatoriska krav och av kundernas egna behov av att kunna garantera kvaliteten på sina produkter. Where Food Comes From erbjuder ursprungsmärkning, kontroll och certifiering till kunder inom växtodling, djurhållning, vattenbruk, livsmedelsförädling och handel. Bolaget kom med en bra kvartalsrapport under månaden. Försäljningen ökade med 15 procent i det andra kvartalet. Bolaget har nyligen köpt en minoritetspost i BlueTrace, vilket kan öppna för möjligheten att expandera inom certifiering av fiskodlare. Fonden var ner 3,9 procent i augusti.

Läs mer i Small and Microcaps månadsrapport för augusti!  

Didner & Gerge US Small and Microcap

Vår amerikanska småbolagsfond US Small and Microcap fick i dagarna sin femte stjärna på tre år, fem år och totalrating av det oberoende fondanalysföretaget Morningstar. Under augusti var de bästa bidragsgivarna i fonden fastighetsrådgivaren Colliers, konsultföretaget ICF international och specialförsäkringsbolaget Kinsale. Colliers aktie steg i augusti efter en relativt stark kvartalsrapport med bibehållna helårsutsikter. Fonden hade en positiv avkastning under månaden och har slagit jämförelseindex med god marginal hittills år.

Läs mer i US Small and Microcaps månadsrapport för augusti!