Hoppa till innehållet

21 mars 2022

Så hittar Globalfonden långsiktiga och ansvarsfulla investeringar

Didner & Gerges Globalfond är specialiserad på långsiktiga och ansvarsfulla investeringar. De aktier förvaltarna Henrik Andersson och Lars Johansson letar efter finns inom områden med strukturell medvind.

 – Vi söker bolag som vi kan äga över en längre tidshorisont, vilket vi anser oss öka möjligheten för om de är verksamma inom segment som gynnas av strukturella drivkrafter, säger Lars Johansson.

Globalfondens portfölj är därför indelad i fem investeringskluster: Digitala produkter och tjänster, Kapitalallokerare, Hälsovård & medicinteknik, Miljö- & energiteknik samt Varumärken. Det finns också ett undersegment som förvaltarna kallar New ventures, där de investerar i bolag i tidig fas i något av dessa kluster. Riktningen i detta undersegment ska vara tydlig och bolagets särställning ska vara beständig och förbättrande – om än i ett tidigare skede rent finansiellt, givet stora investeringar i framtida tillväxt. 

– Men även om Globalfonden investerar i bolag i dessa kluster, är det alltid bolagets egenskaper och värdering i sig som driver investeringen, inte klustret som sådant, tillägger Lars Johansson.

Hälso- och medicinteknikbolag framtidens jättar

De senaste 30 åren har oljerelaterade och amerikanska tech-bolag dominerat globalt. Men om tio till tjugo år menar Globalfondens förvaltare att många hälso- och medicinteknikbolag kommer att finnas på 30-i-topp-listan över de största bolagen. Det kommer att handla om biologisk forskning, diagnostik, mycket vaccination, DNA och RNA-teknik. 

– Ibland händer det ju någonting större inom ett område och tanken blir – det där är en märkeshändelse, en ”game changer”. Givetvis är det stora skillnader i övrigt men sett till fortsatt utveckling kan nog covid-viruset spela samma roll som Steve Jobs första iPhone-presentation, säger Henrik Andersson.

Bland nyförvärven i Globalondens portfölj finns bland andra tyska Qiagen, som är specialiserat på prov- och analystekniker för molekylär diagnostik, tillämpad testning, akademisk och farmaceutisk forskning. Qiagens produkter har bland annat legat bakom fem Nobelpris. Bolaget har alltid haft extremt hög produktkvalitet, ett stort ingenjörskunnande men har varit lite sämre på att prissätta sina produkter och att välja sina tillväxtområden. Nu har man börjat prissätta bättre och blivit mer disciplinerade vad gäller att driva företaget på ett lönsamt sätt. En sektorkollega till Qiagen, som fångade Globalförvaltarnas intresse mitt under brinnande pandemi, är amerikansk-irländska Icon. Bolaget hjälper forsknings- och läkemedelsbolag att ta ett läkemedel från fas I till godkännande, bland annat genom att genomföra tester på patientgrupper. 

Se också Globalfonden i DI TV: "Hållbarhet kidnappat av ratinginstitut"

–Pfizer-BioNTechs vaccin togs fram på rekordtid. Och det var Icon som genomförde studien med 40 000 patienter åt Pfizer. Icon gjorde godkännandet möjligt, säger Henrik Andersson.

Långsiktiga och ansvarsfulla investeringar

Globalfonden har också många miljö- och energiteknik-bolag i portföljen, däribland amerikanska Ameresco med grundaren, vd:n och ordföranden George P. Sakellaris i spetsen. Ameresco är det tredje bolaget i ordningen som Sakellaris har grundat och i vissa kretsar är han känd som ”Mr Energy Eficiency”. 

– Bolaget går till kunden och säger att vi sänker era energikostnader och förbättrar er image på miljöområdet. Här och nu. Det kan handla om allt ifrån att byta ut gamla oljepannor i källaren på hus, upphandla och förhandla med kundens energileverantörer och bygga solenergiparker bredvid fabriker som vill ersätta sitt gasberoende, säger Henrik Andersson.

En av bolagets kunder är JP Morgan, som har installerat solpaneler på taken på skyskraporna i New York. Stora kunder är också kommuner och delstater i USA. Globalfonden har under många år haft en grundläggande devis med samtliga investeringar: affärsmodellen ska vara långsiktigt hållbar och med hög sannolikhet starkare om tio-tjugo år i en tid då kraven på företag med stor sannolikhet kommer att vara betydligt hårdare.

– Det är ”schyssta bolag” som kommer ha en stark social licens för sin verksamhet. Att vi tar detta på stort allvar och inte gör det för syns skull syns bland annat i att Globalfonden som en av de första Globalfonderna Svanen-märktes 2018 och att våra innehav släpper ut 95 procent mindre koldioxid än Globalindex, avslutar Henrik Andersson.