Hoppa till innehållet

01 juli 2022

Xylem - en trotjänare i Globalfonden

Fråga: Vilket svenskt företag gör flest antal elmotorer under ett år?

Den här artikeln publicerades ursprungligen den 1 juli 2019.

Svaret är Flygt i Emmaboda som tillverkar omkring en halv miljon elmotorer under ett år. Flygt ägs av det i USA börsnoterade bolaget Xylem, som för övrigt är Kalmar Läns näst största arbetsgivare. Elmotorerna från Flygt i Emmaboda är centrala i Xylems vattenpumpar. Xylem Water Solutions gör förutom pumpar, omrörare, luftare, UV- och ozonrenare samt filterutrustning. Rent vatten är för många en självklarhet. I utvecklingsländer är detta dock långtifrån sant. I många tätbefolkade, fattiga länder är kranvatten ofta otjänligt att dricka. Och det råder ofta stor vattenbrist som leder till sjukdomar och lägre skördare än vad det kunnat vara. Därmed matbrist.

Att råda bot på denna situation handlar både om effektivare vattenanvändning och hantering och rening av använt vatten. Xylem Water Solutions är involverad i båda delarna. Xylem opererar i 150 länder och är ett vattenteknik företag som transporterar, renar, testar vatten och ökar effektiviteten i vattenanvändning. Xylem är bland annat en del av det konsortium som driver Hammarby Sjöstadsverket i Stockholm, en forskningsanläggning för ny och förbättrad teknik för reningsverk. Xylem har ägts av Didner & Gerge Globalfond i drygt 7 år och investeringen gjordes relativt snart efter att Xylem särnoterats ur ITT Industries 2011. Förutom att Xylem har livsnödvändiga produkter så har vår investering givit en bättre avkastning än fondens jämförelseindex under dessa dryga 7 år. En sann trotjänare i vår fond. Didner & Gerge Globalfond är sedan mars 2018 Svanenmärkt. 

Mer information om Svanenmärkning av fonder

Läs gärna mer om Xylems hållbarhetsarbete i deras pressmeddelande från förra veckan: Xylem Advances Commitment to Sustainability, Announcing Ambitious Slate of 2025 Signature Goals