Hoppa till innehållet

05 apr 2023

Ränta på ränta-effekten – det smarta sättet att spara

Ett av de mest effektiva verktygen för att dina besparingar ska växa över tid är ränta på ränta-effekten.

Det gäller oavsett vilka dina finansiella mål är – om du sparar för att få större ekonomisk frihet, köpa bil eller bostad eller vill få en bättre pension. I den här artikeln kommer vi att förklara vad ränta på ränta är och hur det kan hjälpa dig som fondsparare att få ditt sparkapital att växa över tid.

Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta är en term som beskriver effekten av att tjäna ränta på både det ursprungliga beloppet och på räntan (alltså avkastningen) som man redan har tjänat in. Det är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa både individer och företag att få sin förmögenhet att växa över tid.  

“Compound interest is the eighth wonder of the world.”                                                                          Albert Einstein

 Ränta på ränta innebär att du får ränta på din ursprungliga investering men också på den avkastning som din investering har över tid. Detta innebär att dina besparingar kommer att växa snabbare ju längre tiden går, i takt med att din avkastning blir större. Ju längre du lämnar dina pengar investerade, desto större blir effekten av ränta på ränta på dina besparingar.  

Fördelen med ränta på ränta

Ränta på ränta kan ha en betydande inverkan på dina besparingar över tid. Till exempel, om du investerar 10 000 kronor i en fond och fonden har en årlig avkastning på 5 procent kommer din investering att vara värd 16 289 kronor efter tio år.  

“The first rule of compounding: Never interrupt it unnecessarily.”                                                                                            Charlie Munger

  Skulle du dock ha kvar dina pengar i fonden i ytterligare tio år, kommer den i stället att vara värd 26 533 kronor, en ökning på 63 procent från värdet år 10 och en ökning på 165 procent från det ursprungliga beloppet. Detta givet att fonden har en årlig avkastning på 5 procent. Räkneexemplet visar hur mycket ränta på ränta-effekten påverkar ditt sparande och varför det är viktigt att börja spara så tidigt som möjligt. Det är dock nästan aldrig för sent att börja spara, och att spara regelbundet är en av de bästa strategierna för de flesta sparare.

Hur man kan dra nytta av ränta på ränta

För att dra nytta av ränta på ränta behöver du investera dina pengar på ett klokt sätt. Det är bra att börja spara så tidigt som möjligt. Det är också bra att månadsspara och att, som man säger, inte lägga alla ägg i samma korg utan att fördela dina investeringar på olika fonder med varierad inriktning.

Läs även: Fem goda skäl att månadsspara  

Ingen tid att förlora – börja spara idag

Ränta på ränta är ett smart sätt för dig att få dina privata besparingar att växa över tid. Genom att du får ränta både på din ursprungliga investering och på din avkastning, kommer dina besparingar att växa snabbare än om du sparar på ett sätt där ränta på ränta-effekten inte finns, till exempel om du ”lägger pengarna i madrassen” på ett vanligt bankkonto med i dagsläget låg eller ingen sparränta. För att dra nytta av ränta på ränta-effekten, börja investera så snart du kan, även små summor kan växa med tiden. Med tålamod och tid kan du se ditt sparande öka och du kan uppnå dina finansiella mål.  

 “The big money is not in the buying or selling, but in the waiting.”                                                                                            Charlie Munger