Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondernas faktablad och informationsbroschyr finns här.
Månadsspara i fonder och få bättre avkastning över tid. Du behöver inte oroa dig för om det är rätt läge att köpa eller sälja, får en extra skjuts av ränta på ränta-effekten och har ett sparande som faktiskt blir av. Här har vi samlat fem anledningar till att det kan vara en bra idé spara regelbundet i fonder.
Det är ingen slump att många svenskar månadssparar i fonder. Att månadsspara och ha exponering mot aktiemarknaden genom att spara i aktiefonder har historiskt sett gett goda resultat för de flesta sparare.[1]
Här är några av fördelarna:
(Detta ska inte ses som investeringsråd eller personliga rekommendationer.)
-
Månadsspara i fonder och få bättre avkastning över tid
Genom att månadsspara i fonder köper du fondandelar vid olika tidpunkter, en eller flera gånger i månaden. Det gör att du kommer att köpa andelar både när börsen stiger och när den faller. Eftersom du sprider köpen över olika tillfällen istället för att lägga en större fondorder vid ett och samma tillfälle minskar risken för att du ska pricka in ”fel” tillfälle.
Med ett månadssparande köper du fondandelar både när kursen är lägre och när den är högre. Du får alltså fler andelar för ditt månatliga sparande i nedgång, och vice versa.
På så sätt får du oftast ett bättre snittpris över tid.
-
Du behöver inte oroa dig för om det är rätt läge att köpa eller sälja
Många sparare köper mer när börsen går upp och säljer när den går ner. Det mest fördelaktiga är förstås att lyckas ”tima botten” och köpa fondandelar när de är som billigast. Men genom att spara lite varje månad, istället för att sätta in ett större belopp vid ett och samma tillfälle, minskar du risken att köpa när fondandelarna är som ”dyrast”. Få lyckas tima marknaden och fördelen med ett månadssparande är att du också köper andelar när kursen är som lägst. Om fonden har sjunkit i värde är den ju billigare.
Det bästa är att du inte behöver försöka avgöra om nuvarande pris är en topp eller en botten. Ditt regelbundna sparande gör att du kommer att köpa både vid toppar och dalar.
-
Ditt sparande gynnas av ränta på ränta-effekten
Det är inte bara pengarna du sätter in som kan ge avkastning över tid, du kan också få avkastning på din avkastning. Med ränta på ränta-effekten (eller sammansatt ränta) skapas en snöbollseffekt som kan göra stor skillnad på sikt!
Låt oss säga att du sparar 1 000 kronor per år i aktiefonder. Med en avkastning på 7 procent blir saldot 1070 kronor efter det första året. Eftersom avkastningen för varje år läggs till, så har du efter två år 1144,90 kronor. Denna effekt blir starkare för varje år du sparar. Startar du tidigt kan ränta på ränta-effekten utgöra en stor del av avkastningen på sikt.
-
Det hjälper dig att behålla lugnet
När det kommer perioder med börsturbulens är det lätt att våndas över sitt sparande och kanske agera i affekt, och trycka på säljknappen vid fel tillfälle.
Historien visar att den som varit långsiktig i sitt fondsparande och vågat hålla fast vid sin plan även när marknaden gungat, har haft bäst avkastning i det långa loppet. När det ser som mörkast ut är det ofta det sämsta tillfället att sälja eller stoppa sitt sparande.
-
Du vet att ditt sparande blir av
Det sägs att det bästa sparandet är det som blir av. Med ett månadssparande får du ett sparande som sköter sig självt. Det är enkelt att starta och om förutsättningarna skulle förändras kan du enkelt pausa månadssparandet.
Det bästa är att starta så tidigt som möjligt, till exempel när du har fått ditt första jobb eller att börja spara åt dina barn redan när de är små. Men det är (nästan) aldrig försent att starta ett månadssparande och efter några år är chansen stor att ditt regelbundna sparande har vuxit till sig.
Starta ett månadssparande idag: kom igång här
[1] Pettersson, F., Sjöholm, G. och Hård, F. ’Fondmarknadens utveckling 1979-201 – Så blev Sverige världsmästare i fondsparande’, 13 maj 2019