Hoppa till innehållet

22 nov 2022

Orostider: "Det är nu det lönar sig att spara"

Fondspara i nedgångar och lägg grunden för en god avkastning längre fram - här är några av ljusglimtarna för dig som fondsparar och oroas över börsens utveckling.

Även om vi alla vet att det är i nedgångar och tuffare tider som det brukar löna sig allra bäst att spara, kan det vara lätt att agera irrationellt när börsen leker hela havet stormar och dina sparmål ter sig allt svårare att uppnå.

(Detta ska inte ses som investeringsråd eller personliga rekommendationer.) Röda siffror lyser mot dig när du loggar in på ditt fondkonto samtidigt som svarta rubriker om börsfrossa, inflation, konjunkturnedgång och energikris syns överallt. Då kan det vara extra svårt att inte gripas av oro för sitt sparande. – Det är inte ovanligt att många säljer av sina aktiefonder under börsnedgångar, vilket ofta leder till att de får en sämre avkastning än fonden de sparar i eller börsen som helhet, konstaterar Helena Hillström, VD för Didner & Gerge Fonder.

Läs också: Fem goda skäl att månadsspara

Börsens svängningar skapar möjligheter

Årets röda siffror och alarmerande rubriker har gjort att en del väljer att sälja av sina aktiefonder. Detta trots att det alltså brukar löna sig som mest att spara i nedgångar. Under fjolåret var läget det direkt motsatta och rekordmånga ökade eller startade då ett sparande. Siffror från Fondbolagens förening visar att det totala nysparandet i fonder under 2021 var rekordhöga 195,3 miljarder kronor. Den största delen sattes in i aktiefonder. Hittills i år visar statistiken att svenska sparare i stället har tagit ut närmare 30 miljarder kronor ur aktiefonder i samband med börsnedgången som har präglat 2022. När Stockholmsbörsen steg i juli och en bit in i augusti i år, noterades istället nettoinsättningar i spararnas aktiefonder. – Beteendet är begripligt men kontraproduktivt. För den som månadssparar långsiktigt kan börsens tillfälliga svängningar ge chans till att köpa fondandelar på ”rea”, för att sedan skörda frukten i form av god avkastning när det vänder uppåt, säger Helena Hillström.

Svårt att tajma svängningarna

Få lyckas tajma börsens svängningar. Historiskt har det istället lönat sig att fortsätta spara regelbundet över tid – både när börsen går upp och när den går ner. Börsen är minst sagt svår att förutse och det enda vi vet säkert, är att den kommer att svänga. – Det kan med andra ord vara bra att låta ditt månadssparande löpa på och försöka bortse från att det kortsiktigt kan betyda att dina nyinköpta fondandelar faller i värde. När det väl vänder har du köpt billiga fondandelar som då kan börja stiga i värde. En annan idé kan vara att höja och sänka summan som du vill spara efter vad din ekonomi tillåter. En månad vill du kanske öka på månadssparandet för att under nästa dra ner. Men tänk på att försöka upprätthålla månadssparandet varje månad för att inte komma ur den goda vanan att bygga upp din framtida ekonomiska trygghet.
Prenumerera på Didner & Gerges nyhetsbrev

Fondspara i nedgångar och lägg grunden för en god avkastning

Ett regelbundet sparande i flera olika fonder ger ofta också en bättre riskspridning. Det gäller både över olika sektorer och länder, men även över tid. Det är alltid viktigt att sprida sina risker och att ha en balanserad portfölj. Det är desto mer sant i de svängiga börstider som vi nu befinner oss i. Med ett fondsparande får du automatiskt en riskspridning: en fond är helt enkelt en korg med minst 16 olika aktier. Om du också sparar i fler fonder med olika inriktning, sprider du risken ytterligare. – Det är såklart jobbigt att se hur värdet på ditt fondinnehav har minskat i år, men för dig som har ett långsiktigt sparande finns det också ljusglimtar. När priset på fonder har sjunkit i takt med börsen i år, har du köpt fondandelar till en allt lägre kurs. Är det något som historien ändå pekar på så är det att nedgångar tar slut till sist – och när börsen väl vänder så kan du som har månadssparat under denna tuffare period, få en större avkastning än om du inte hade köpt andelar regelbundet i denna turbulenta tid, avslutar Helena Hillström.

Några hållpunkter för sparande i orostider

  • Ränta på ränta-effekten är fantastisk. Det är lätt att bli för kortsiktig i tider av oro men även mindre belopp kan växa sig stora över tid. Låt oss säga att du sparar 1 000 kronor per år i aktiefonder. Med en avkastning på 7 procent blir saldot 1070 kronor efter det första året. Eftersom avkastningen för varje år läggs till, så har du efter två år 1144,90 kronor. Denna effekt blir starkare för varje år du sparar. Startar du tidigt kan ränta på ränta-effekten utgöra en stor del av avkastningen på sikt.
  • Se till att ditt månadssparande dras från kontot så fort lönen kommer in. Om hela ditt vanliga belopp är för högt, dra ner men sluta inte spara helt.
  • Se över din privatekonomi, finns det onödiga kostnader som går att dra ner på och på så sätt behålla sparandet?
  •  Försök inte tajma marknaden, det är få, om ens några som lyckas pricka botten i nedgångarna. En studie av den amerikanska aktiemarknaden mellan 2006-12-31 och 2021-12-31 visar att den som var investerad i S&P 500 under hela tidsperioden fick en årlig avkastning på 10,66%. Den som istället försökte tajma marknaden genom att gå in och ur sina placeringar, och därför missade bara de tio bäst avkastande dagarna under den här perioden, fick bara 5,05% avkastning i snitt per år. Och den som missade de 30 bästa dagarna under denna tidsperiod fick en negativ årlig avkastning på -1,18%! 

Läs mer i denna rapport från Putman Investments