12 dec 2022
Krönika - Lärdomar från performance-loppets bakre hälft (de senaste kilometrarna)
Den här artikeln publicerades ursprungligen den 12 december 2018.
Henrik Andersson som förvaltar Didner & Gerge Global tillsammans med Lars Johansson har skrivit en krönika som tidigare har mailats i vårt nyhetsbrev.
Lärdomar från performance-loppets bakre hälft (de senaste kilometrarna)
”The time to reflect on your investing methods is when you are the most successful, not when you are making the most mistakes”
Sir John Templeton
”Never let a good crisis go to waste” är ett uttryck som åldrats väl sedan (troligtvis) Winston Churchill yttrade dem efter andra världskriget. Användningsområdena varierar, men framför allt handlar det om att ta tillfället i akt i samband med tuffare tider att genomdriva länge behövda och lämpliga förbättringsåtgärder. En välmående befolkning är en förändringsobenägen befolkning. Samma synsätt kan även tillämpas på kapitalförvaltning, vilket i ljuset av det mindre goda förvaltningsresultat som Didner & Gerge presterat senaste året är ett lämpligt ämne för detta månadsbrev.
Målsättningen med samtliga fem fonder hos Didner & Gerge är lika enkel som den är utmanande: fonderna ska över tiden prestera så pass goda förvaltningsresultat att de tydligt slår sina index och konkurrenter och därmed ses som ledande inom respektive fondkategori. Vill vi till exempel tillhöra de bästa tjugo procenten innebär det i praktiken att i snitt prestera 3–4 procent bättre än jämförelseindex per år, efter avgifter (källa: Morningstar). Det skiljer sig lite åt mellan fondernas respektive kategori (Sverigefonder eller Globalfonder, exempelvis), men på ett ungefär. Ett sekundärt mål – men också viktigt – är att bygga upp en tydlighet vad ”varumärket” Didner & Gerges fonder står för och i vilken typ av bolag fondernas investeringstyngd ligger.
Detta är något våra fonder lyckats väl med historiskt, inte minst Aktiefonden sedan starten 1994. Anledningarna till detta är flera, både sådana som är lite mer enkla men även mer komplexa och skilda mellan de olika fonderna. Som människor fångas vi lätt av just ”de enkla förklaringarna” för att hjälpa våra ständigt surrande hjärnor på traven i att förklara världen. Men världen generellt och aktieförvaltning specifikt är ofta inte så enkel. Företagande drivs ju i komplexa och dynamiska system där en förändring leder till många andra, ungefär som i naturen. Och sedan på toppen av det äger vi en andel av dessa företag (aktier) som är föremål för kraftiga överdrifter i synen på dessa företag – både uppåt och nedåt.
Det leder oss in på tre sanningar kring förvaltningsresultat som är oerhört viktiga att komma ihåg i både goda och sämre tider:
- Aktier varierar betydligt mer än den underliggande verksamheten. Över längre tidsperioder har börsföretags vinster i snitt växt med sex procent per år. Delägandet i dessa företag (”aktier”) har dock haft en årlig svängning (”standardavvikelse”) på femton procent, d.v.s. 3x mer. Och denna siffra döljer dessutom mycket mer dramatik då det handlar om genomsnittet för tiotusentals företag som i många fall tar ut varandra. Snittet för de tio största bolagen på USA-börsen har en årlig skillnad på över 40 procent mellan högsta och lägsta kurs(!). Givetvis förändras inte dessa företags underliggande värde med så mycket varje år, utan det är helt enkelt människors girighet och rädsla som leder till överdrifter.
- Att vara aktiv förvaltare handlar om att välja ett fåtal affärsidéer och företagsledare vi tror på. En genomarbetad metodik, erfarenhet, uthållighet och hårt arbete ger oss goda möjligheter att lyckas i dessa bedömningar för de flesta av våra investeringar. Men inte i alla. De bästa förvaltarna genom tiderna får rätt i 6-7 investeringar av 10, men vissa år domineras av de där 3-4 som blir fel. Många känner till Warren Buffetts epitet som världens bästa investerare och kan rabbla hans framgångsrika placeringar i Coca-Cola, American Express, Gillette och Geico. Men få är lika inlästa på misstagen i Tesco, Dexter Shoes, Energy Future Holdings, Conoco Phillips, Lubrizol m.fl. Dessa och många andra är Buffett´s ”4 av 10 fel”, men de drunknar i de ”6 av 10 rätt” över tiden. För att göra goda resultat över tiden måste man göra något som är olikt genomsnittet – då blir vissa perioder per definition även sämre än detta snitt.
- Aktiv förvaltning handlar också mycket om att välja bort. ”4 av 10 fel” definieras dock av sådant du äger, men i många fall görs betydligt större misstag i att inte äga en del bolag som över tiden utvecklas väl. Buffett har sagt att den sammanlagda förlusten av misstagen ovan är mindre än den missade värdeuppgång han inte fått genom att avstå köpa Google aktier år 2011.