Hoppa till innehållet

15 okt 2022

Globalfonden - två bolagsexempel

Globalfonden ger två bolagsexempel. Förvaltarna för vår globalfond, Henrik Andersson och Lars Johansson, presenterar två stycken bolag från fonden i en video. Bolagen är Brookfield Renewable och Nomura Research Institute.

Den här artikeln publicerades ursprungligen den 15 oktober 2020.

Brookfield Renewable är ett världsledande bolag inom förnyelsebarenergi som arbetar för att världen ska ställa om till koldioxidfri energiproduktion. Investeringsbehoven är enorma och Brookfield Reenewables är väl positionerade med sin långa erfarenhet redan gjorda stora investeringar. NRI, Nomura Research Institute, är ett japanskt konsultföretag som är som en kombination av SAP, CapGemini och McKinsey.  

Se videon där förvaltarna presenterar bolagen här.

Globalfonden två bolagsexempel - sammanfattning 

Brookfield Renewable

Brookfield Renewable är ett bolag som kanske inte är så välkänt, men som i princip är världsledande inom förnyelsebara energikällor, säger Henrik Andersson. Om man ser på investeringsbehoven och det som finns att ersätta kol och gas med, så är det ungefär fem-sex gånger det som det har varit det senaste decenniet, fortsätter Henrik Andersson och tilllägger: ”och Brookfield Renewable är den absolut bästa operatören av den här typen av tillgångar”. De har en stor fördel jämtemot mindre spelare som inte har den långa erfarenheten som Brookfield Renewable har.

Nomura Research Institute

Nomura Research Institute (NRI) är också ett företag som vi tycker är väldigt underskattat jämfört med vad de presterar. En stor anledning till det är att bolaget är från Japan och bedriver sin verksamhet där, berättar Henrik Andersson om NRI. Om bolaget hade varit noterat i USA eller till och med i Europa så hade det blivit mycket mer uppmärksammat och hyllat. Man kan säga egentligen att bolaget är en mix av SAP, CapGemini och McKinsey. Alla de tre bolagen är väldigt hyllade i västvärlden, men väldigt få har hört talas om NRI. De har en otroligt lång fin historik och en kontinuitet i affären. De är duktiga på att behålla kunder och de tänker på lång sikt. På NRI jobbar man med tio-femtonårsplaner, inte med kvartalsprognoser.

Se fler filmer med Globalfonden