Hoppa till innehållet

02 feb 2024

Se de senaste webbinarierna med förvaltarna

Vad påverkade utvecklingen i fonderna under 2023? Se inspelningarna av webbinarierna för Q4 och helåret 2023 här.

Nu lägger vi investeringsåret 2023 till handlingarna och kliver in i ett nytt spännande 2024. Året som gick var minst sagt volatilt med höga toppar och djupa dalar. Vi fick ta del utav ränteoro, bankkris i USA, AI-hausse, nyhetsrubriker om de så kallade Magnificent 7 och ett uppvaknande av den tidigare slumrande småbolagssektorn. Börsen spurtade starkt på slutet vilket gav en god känsla när vi stängde 2023. Hur har våra förvaltare navigerat under 2023 och hur tänker de inför det stundande 2024? 

Didner & Gerge Global

Det sista kvartalet för året har varit minst sagt volatilt när man blickar ut globalt. Förvaltarna har tagit tillfället i akt att stuva om i portföljen och flertalet rockader har skett.

In i värmen har bland annat bolag som Core & Main, Nvent Electric och Veeva Systems kommit. Dessa bolag hamnar inom investeringsområdena miljöutmaningar samt hälsa & välbefinnande.

Bolag som WM Ware & Prudential har fått lämna. WM Ware har länge haft ett bud på sig och när aktiekursen närmat sig budvärdet så slog förvaltarna till och sålde av bolaget. Den renodling av Prudentials verksamhet som skett under de senaste åren nådde inte den fulla potentialen som vi hade i sikte och därför avyttrades innehavet för att lämna plats åt nya spännande idéer.

Se webbinariet med Global här

Didner & Gerge US Small and Microcap

Ett odramatiskt kvartal fick avsluta ett annars väldigt fint år för US Small & Microcap-fonden som tillslut stängde böckerna med en uppgång på 22% för året. Under det sista kvartalet gjordes inga större förändringar i portföljen. Teamet hann även med att starta en ny fond: D&G Resilient World Small Cap som ni kommer få höra mer om vid nästa webbseminarium då fonden har några månader under bältet.

Se webbinariet med US Small and Microcap här

Didner & Gerge Aktiefond

Sverige tar revansch har varit på allas läppar under sista delen av året. Där vi fått se kronan stärkas och en aktiemarknad som sprattlat till och visat att det finns uppgångar att hämta i bolagen i Sverige och inte bara globalt. 

Aktiefonden hade en fin avslutning på året och efter en tung sommar. Sista kvartalet noterades en uppgång på över 15% i fonden och flera utav innehaven visade på god styrka.

Bland annat kom ett bud på Adevinta, ett norskt bolag vi tog in i fonden i början av året under investeringskategorin "Spinn-off". Adevinta blev en fin investering som var över 70% under 2023.

Se webbinariet med Aktiefonden här

Didner & Gerge Småbolag

Under sista delen av året började det sakta men säkert röra på sig igen för svenska småbolag. När riksbanken började indikera stopp på räntehöjningarna fick småbolagen fart under vingarna. Så även vår småbolagsfond som kunde hämta hem en uppgång på över 18% sista kvartalet.

Två nya bolag letade sig in i portföljen under den här perioden. Läkemedelsbolaget Sobi samt fastighetsbolaget Sagax som båda har letat sig upp i innehavslistan och är nu bland de 10 största innehaven i fonden.

Se webbinariet med Småbolag här

Didner & Gerge Small and Microcap

Sista kvartalet på året blev en uppryckning för Small & Microcap som har gått igenom ett utmanande år. Under december noterade fonden en uppgång på strax över 4%.

Ett nytt innehav som har letat sig in i fonden under sista delen av året är Epsilon Net, ett snabbväxande grekiskt bolag med heltäckande lösningar för affärssystem. 

Tracsis PLC ett innehav som varit med i portföljen ett tag lade en uppgång om 15% bakom sig sista kvartalet efter en fin rapport. Tracsis är en brittisk teknikleverantör inom tågindustrin som står väl rustat att ta till vara på ökade investeringar inom sektorn och förhoppningsvis är den starka avslutningen på året något en fingervisning om vad som väntar bolaget framöver.

Se webbinariet med Small and Microcap här