Hoppa till innehållet

23 maj 2023

På bolagsresa med vår amerikanska småbolagsfond

Vår amerikanska småbolagsfond återvände nyligen från en bolagsresa i USA. Följ med på några av höjdpunkterna på resan och se bilderna!

På plats fick de möjlighet att undersöka potentiella investeringsmöjligheter och besöka befintliga innehav i fonden. 

Första stopp på resan var delstaten Massachusetts, där förvaltarna bland andra träffade Kadant på plats i deras fabrik i Auburn. Kadant är en marknadsledande leverantör till främst pappers- och processindustrin och har varit med i portföljen sedan 2019. Bolagets produkter används vid olika moment i papperstillverkning, bland annat för att återvinna pappersprodukter och öka pappersmaskinernas effektivitet och körstabilitet. De bidrar också till mindre energianvändning och ger en högre kvalitet på pappret.

Efterfrågan på Kadants produkter och tjänster ökar inte minst i takt med att allt fler efterfrågar hållbart och återvunnet material. De återkommande intäkterna är över 60 procent av totalen, vilket minskar cyklikaliteten för bolaget och ger högre marginaler.

Förvaltarna fick en rundtur i företagets anläggningar och fick möjlighet att interagera med flera av företagets anställda. Kadant har en stark bolagskultur och en ledning som funnits i bolaget länge och har stor kompetens. Finanschefen Michael McKenney som arbetat i bolaget i 35 år, och fabrikschefen Bilal Mehmood som varit med i 26 år, berättade under besöket om att bolaget ständigt jobbar för att bli bättre och effektivisera för sina kunder.

– Väldigt intressant att se att det faktiskt sker, det märktes både i samtalen vi hade med dem och när vi gick runt i fabriken, säger Linn.

På besök hos UFP Technologies

I den idylliska kuststaden Newburyport en knapp timmes bilresa norr om Boston, har fondens största innehav UFP Technologies sin produktionsanläggning. Bolaget är en marknadsledande producent av förvaringslösningar och skydd till medicintekniska produkter, såsom sprutor och operationsrobotar.

UFP har varit ett innehav sedan hösten 2016 och förvaltarna har besökt dem flera gånger sedan dess.

– Vi gillar UFP och ser att de har stora tillväxtmöjligheter och möjligheter att förbättra sina marginaler, och gynnas av en stark efterfrågan på robotkirurgi. De har en stark och familjär bolagskultur, vilket bekräftas när man besöker dem och träffar de anställda, säger Jessica.

Uppdateringsmöte med InterParfums

Sist men inte minst besökte de New York och hade ett uppdateringsmöte med InterParfums, ett företag som marknadsför och säljer parfymer på licens för kända lyxvarumärken. De samarbetar bland annat med MontBlanc, Donna Karan, Lanvin, Oscar de la Renta med flera. 

Under besöket fick förvaltarna möjlighet att diskutera strategi och framtidsutsikter med bolagets finanschef. Parfymmarknaden är attraktiv och växer strukturellt, framförallt på grund av en växande skara människor i Västvärlden som söker tillhörighet med lyxmärken.  

Om Didner & Gerge US Small and Microcap

  • Fondens startade 2016 och har en koncentrerad portfölj med små och riktigt små noterade bolag från USA. Båda förvaltarna har lång erfarenhet av att förvalta amerikanska aktier.
  • USA är ett land som generellt sett har en hög innovationstakt, ett gynnsamt företagsklimat och hög entreprenörsanda. Det är också världens största aktiemarknad.
  • Fonden innehåller främst bolag som är marknadsledande inom sin nisch, har stigande lönsamhet, begränsad skuldsättning och är verksamma inom områden med goda framtidsutsikter.
  • Styrande för om ett bolag platsar i fonden är att det till exempel har en god bolagskultur och en stark ledning och ägare som styr bolaget långsiktigt. Företagen får gärna vara grundarledda eller grundarägda. Dessa bolag har ofta ett långsiktigt hållbarhetsarbete, något som förvaltarna lägger stor vikt vid.
  • Under 2022 investerade US Small and Microcap i bolag som främst bidrog till dessa Globala mål:

3. God hälsa och välbefinnande, 7. Hållbar energi, 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, 9. Bygga motståndskraftig infrastruktur 12. Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.