Hoppa till innehållet

08 maj 2023

Ikoniska Aktiefonden stöper om portföljen – använder storleken till sin fördel

Aktiefondens nya förvaltare Per Johansson började i januari och det sprakar av energi om honom och Simon Peterson, som förvaltat fonden sedan september 2019. Tillsammans har de börjat sätta ny prägel på portföljen.

Ikoniska Aktiefonden stöper om portföljen. Hittills i år ligger Aktiefonden avkastningsmässigt i topp bland de tio mest valda fonderna i Premiepensionssystemet. Den ligger på plats nummer två totalt och som etta bland Sverigefonderna, enligt en undersökning gjord av tidningen Dagens Industri.

Använder Aktiefondens storlek

– Det här är en ikonisk, klassisk Sverigefond. Vi jobbar för att leva upp till fondens legendariska status som en av de bästa och största på sikt. Att fonden är så pass stor vill vi använda till dess fördel. Att vara en av de största fonderna i Sverige ska hjälpa den att vara den bästa fonden också och vi kan göra saker som få andra kan, säger Per.

Se filmen: Aktiefondens förvaltare presenterar senaste kvartalet

Som exempel nämner han fondens nya innehav i bostadsplattformen Hemnet, som har en närmast monopolliknande ställning inom sin nisch. När riskkapitalbolaget General Atlantic sålde ut sitt majoritetsinnehav tidigare i år kunde Aktiefonden kliva in och garantera nästan alla aktier i Hemnet själva.

Fonden förhandlade via investmentbanken Morgan Stanley och fick köpa aktien med en större rabatt än vad som är vanligt, cirka 7 procent under marknadspris, till vad förvaltarna anser vara en gynnsam kurs sett till de kommande två-tre åren. Hemnet är tidigare utspunnet ur ett mäklarsamarbete och har sedan dess genomgått en transformation med ny bolagsstruktur. Nu pågår en långsiktig förädling av bolaget.

Hittar bra bolag som genomgår en positiv förändring

Andra nya bolag i Aktiefondens portfölj är spelbolaget Paradox Interactive.  Paradox skiljer sig från andra spelbolag med sina nischade strategispel där användarna fortsätter spela under lång tid. Bolaget har strukturerats om de senaste åren och förvaltarna ser förändringarna inom dess kapitalallokering som positiv på sikt.

Grunden i Aktiefondens uppdaterade investeringsfilosofi är att förvaltarna investerar i bra bolag som genomgår en positiv förändring som är långsiktigt värdeskapande. De bolag de letar efter finns i spinoffs från större bolag, såsom de nya innehaven Hemnet och Viaplay, eller i konglomerat som renodlar, såsom medicinteknikbolaget Getinge och finska försäkringsbolaget Sampo.

Det kan också handla om bolag som genomgår en förändring internt – såsom Lindab, Systemair eller AlfaLaval som alla sålt av delar av bolaget för att satsa på de områden de tror är mest värdeskapande på medellång sikt.

Se Aktiefondens portfölj här

Fått förstärkning inom hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för förvaltarna, och fonden har fått förstärkning nyligen genom rekryteringen av hållbarhetsanalytikern Anna Eriksson. Anna arbetar tillsammans med Per och Simon för att utveckla hållbarhetsarbetet vidare, vara en aktiv ägare och påverka företagen i rätt riktning.

– En viktig del i att generera överavkastning är att förstå vad som händer långsiktigt i bolagen och i deras hållbarhetsarbete, och hur det påverkar efterfrågan och försäljning, säger Simon.

En rad av fondens innehav är aktiva inom energiomställning och energieffektivitet, däribland Bravida, Lindab, Systemair, AlfaLaval vilka i olika utsträckning levererar lösningar för att kraftigt få ner energiförbrukningen i fastigheter. Förvaltarna träffade till exempel Systemairs USA-chef i Kansas City nyligen för att gå igenom den förändring som sker på den amerikanska marknaden. Denna har stärkt Systemair i övertygelsen om att de kan accelerera sin försäljningstillväxt trots tuffare bygg- och husmarknader.

Unik historik

Den drygt 37 miljarder stora Aktiefonden har varit en favorit bland svenska sparare sedan 1994 och har en imponerande historik. Sedan starten i oktober 1994 har fonden gett sina andelsägare 5138 procents avkastning, jämfört med Stockholmsbörsen som stigit 2210 procent under samma period (per 30 april 2023).

Under 2018 och delar av 2019 hade fonden motvind vilket påverkat 5-årshistoriken, men med ett nytt förvaltarteam på plats hösten 2019 vände utvecklingen. Sedan dess har fonden genererat en stabil avkastning, och både på tre års sikt och hittills i år hör fonden till de bästa i Morningstars kategori Sverigefonder.

– Vår ambition är att kunna leverera 10-15 procents avkastning och överträffa marknaden över tid, säger Per.