Hoppa till innehållet

14 juli 2023

VD-krönika: "Resiliens är att vara del av något större"

Det är dags att vi återgår till att värdesätta det som gör oss till människor och se att vi är en del av något som är större än oss själva. Det skriver vd Helena Hillström i en ny krönika.

Sommaren är här och med den ett lite lugnare tempo och tid att se tillbaka på halvåret som gått. Sedan årsskiftet har flertalet av världens börser uppvisat en positiv avkastning, vilket är glädjande. Dock så befinner vi oss i en period av stor osäkerhet: eskalerande klimatförändringar, krig i Europa och stor oförutsägbarhet om Rysslands utveckling. Dessutom ser vi ett brett genomslag för artificiell intelligens, ett område vars framtida möjligheter och/eller konsekvenser ännu är oöverblickbara. Inflationen är fortsatt hög och räntorna stigande. 

Läs mer om våra fonders utveckling i halvårsrapporten.

I osäkra tider är det lätt att bli handlingsförlamad och bara vilja vänta ut situationen. Men som ledare för ett fondbolag där aktiv förvaltning och människor är i centrum, tror jag starkt på att vi kan göra skillnad. Jag tror att det är dags att vi återgår till att värdesätta det som gör oss till människor och se att vi är en del av något som är större än oss själva. Precis som människor och verksamheter hör samman, är vi också en del av naturen. Här är begreppet resiliens relevant och något vi pratar mer och mer om internt inom fondbolaget. Definitionen av resiliens är den långsiktiga förmågan hos ett system – till exempel en skog, en stad, en ekonomi eller en organisation – att hantera förändringar genom att fortsätta att utvecklas.

Detta är i linje med vår investeringsfilosofi som, kortfattat, går ut på att hitta långsiktigt uthålliga affärsmodeller. Ett välskött bolag är ett resilient bolag som klarar av utmaningar och drar nytta av möjligheter tack vare intern anpassningsförmåga och innovationskraft. Bolag som kan vända kris till möjlighet. Här är människor i centrum; bra företagsledare och medarbetare som skapar sunda bolagskulturer i verksamheter med långsiktigt hållbara affärsmodeller.

Just nu undersöker vi möjligheterna att starta en ny fond som ett komplement till våra övriga fem fonder. Den tänkta fonden ska specialisera sig på just resiliens, och vara en spetsig hållbarhetsfond där alla innehav ska ha som mål att bidra till en långsiktigt mer hållbar värld. Vi ser fram emot att återkomma med ytterligare information under hösten.

Vi håller också som bäst på att förbereda inför vår traditionella andelsägarträff då vi bjuder in alla våra direktkunder till en trevlig kväll i Uppsala. Årets träff blir tisdag den 3 oktober. Notera gärna datumet redan nu! 

Nästa år firar Didner & Gerge Fonder 30-årsjubileum. Det ser vi fram emot med stolthet. Inte många fristående fondbolag har så lång historik och har genererat god avkastning över tid. Läs om vår historia.

Slutligen, en personlig reflektion. Nyligen beställde jag en present till min syster på nätet. Några dagar senare fick jag ett paket med en medföljande, handskriven lapp. Det stod: "When you buy from a small business, an actual person does a little happy dance”. Det är precis så vi på Didner & Gerge känner när vi har långsiktigt god avkastning, när någon blivit ny kund, gjort en insättning eller bara ringt för att få hjälp med något och blivit nöjd med servicen. Alla våra 28 anställda är genuint engagerade i det vi gör. Aktiv förvaltning, långsiktighet och personlig service är våra ledord. Vi strävar efter att vara den trevliga kvartersbutiken snarare än det stora varuhuset. Vi tror på att växa sakta men säkert, och att skapa värde på ett långsiktigt och resilient sätt. Tack för att ni är med oss på den resan!

Glad sommar! Helena Hillström, VD Didner & Gerge Fonder