Hoppa till innehållet

04 mars 2024

På jakt efter börsens perenner

Att köpa aktier i förstklassiga bolag till en skälig värdering är för oss själva kärnan i vår investeringsfilosofi.

Många förknippar ”värdeinvesterande” med motsatsen – det vill säga att söka skäliga bolag till en förstklassig värdering. En form av mellanmjölksbolag när de är på rea. Problemet som vi ser det är att man då bortser från tidens enorma betydelse för ditt resultat. Skäliga bolag kan få ett kort uppsving i värdering men effekten blir flyktig och jakten måste börja på nytt i ett ständigt ekorrhjul. Sökandet efter förstklassiga bolag leder oss istället in på vägar där tiden är vår vän. Dessa verksamheter är perenner som fortsätter blomma år ut och år in, där vi som aktieägare kan åtnjuta ett värdeskapande över en lång horisont. 

Linn Hansson och Jessica Eskilsson Frank

Kinsale, UFP Technologies och Winmark har varit innehav i fonden sedan många år där avkastningen mäts i tusentals procent (Kinsale är i skrivande stund upp >20x!). Antalet tillfällen att ”utnyttja” talesättet det är aldrig fel att ta vinst har varit många, men lika fullt hade det varit ett fatalt misstag. Att vara en långsiktig bolagsinvesterare innebär att ignorera idén om att aktiemarknaden är ett nollsummespel där den enes vinst är den andres förlust. Vårt värdeskapande bygger på att identifiera några få väl utvalda företag som varje dag kan sälja sina produkter och tjänster med ett tydligt överskott, i verksamheter vi förstår och kan bedöma, i växande marknader och som drivs av människor vi respekterar och vill vara partners med. Förstklassiga bolag helt enkelt. Som bevisat sig över tid och cykler och inte via fromma ord om en lovande framtid. Där vi kan bli aktieägare till en skälig värdering. Svårare än så är det inte – eller bör inte vara i alla fall. Men det är ett mänskligt drag att inte vilja acceptera den enkla förklaringen. Vår hjärna vill stimuleras av olika teorier som tyder på att mer spektakulära orsaker ligger bakom. Sällan är det mer synligt än på världens kapitalmarknader.

Att tvärtom göra saker så enkla som möjligt, men inte enklare än så* är kanske den viktigaste av alla viktiga investeringsprinciper att ha. Företagande äger inte rum i isolerade och fixerade miljöer, utan präglas av en blandning av genialitet, misstag, tur och ihärdighet. Som medresenär på dessa färder behöver vi ta hänsyn till en mängd faktorer vilket snabbt kan te sig mer komplext än den enkelhet vi eftersträvar. Idag har alla tillgång till astronomiska mängder data bara jämfört med för tio år sedan. Men hur mycket mer informerade är vi, till skillnad från distraherade? Mer intelligenta, eller endast mer partiska, där varje infallsvinkel kan bevisas. Det har blivit lätt att göra det svårt. Sekundäranvända mängder av information, stapla det lite annorlunda och få det att se sofistikerat ut. Den mindre beresta vägen idag, även vad gäller förvaltning och investeringar, är i vår mening att våga lita på den enkla sanningen kring förstklassiga bolag och stå fast vid dem i vått och torrt.

*Everything should be made as simple as possible, but not simpler than that (Albert Einstein)

Redovisning är affärslivets språk och ett bolags siffror över tid ljuger (oftast) inte. Om ord och mätbar prestation inte stämmer överens är det nästan undantagsvis så att vi inte har att göra med ett förstklassigt bolag. Vad föredrar vi istället? Mer handling än prat, växande verksamheter utan ursäkter och en insikt i att dåliga tider är en del av varje företags vardag. Planera för det och se till att organisation och finanser möter dessa tider ur en styrkeposition. Framgångsrika företag över tid har samtliga haft en rejäl dos av tur (annars överlever man inte) men nästan alltid har de också haft insikten att inte göra det mer spännande än nödvändigt. Undvik gigantiska förvärv när tiderna är som bäst, pantsätt inte verksamheten på en ny revolutionerande produkt, eller jaga gigantiska kontrakt som må vara status men lönsamhetsmässiga lottsedlar. Övertro på förmågan när medvinden är stark har fällt många blomstrande verksamheter.

Världens rikaste personer har alla lagt alla sina sparägg i samma aktiekorg. Jeff Bezos i Amazon, Warren Buffett i Berkshire, Bernard Arnault i LVMH. Och så vidare. Vi kan och vill inte investera i ett enda företag, men principen att vara selektiv och låta varje investering fyllas med mening är viktig för oss. Bra riskspridning är inte att äga hundratals bolag med medioker uppföljning och kontroll. Att göra det så enkelt som möjligt men inte enklare än så handlar för oss om att leta efter och sedan äga förstklassiga bolag under en lång period. Det är vår huvudsanning. Vi har följt den under många år och avser fortsätta med det för evigt.

 

Linn Hansson & Jessica Eskilsson Frank

Förvaltare för Didner & Gerge US Small and Microcap & Didner & Gerge Resilient World Small Cap