Hoppa till innehållet

10 juli 2024

Ett nytt kapitel

Henrik Didner om att lämna över sitt livsverk: "Carnegie blir en en långsiktig, trygg hamn".

Efter nästan 30 år och det som är ett livsverk, har nu det blivit dags att lämna över. Didner & Gerge Fonder kommer under hösten att uppgå i Carnegie Fonder, en del av Carnegie-koncernen.

Det har verkligen inte varit ett lätt beslut. Vi har haft fantastiska år med alla ni kunder och de intressanta människor vi fått förmånen att möta ute bland börsföretagen. Adam klev tillbaka för drygt två år sedan och jag måste inse att även min tid i företaget har ett slut.

Ägandet av Didner & Gerge Fonder måste ha en långsiktig, trygg hamn. Vi har nu en bra och stabil förvaltarorganisation. Det finns alla skäl att tro att den kommer att generera goda resultat i framtiden. I Carnegie-koncernen ingår en av marknadens främsta investmentbanker, och de har en tydlig ambition att stärka sin fondverksamhet. Carnegie Fonder är en självständig förvaltare med lång historik och fokus på aktiv förvaltning och långsiktiga investeringar i kvalitetsbolag – på många sätt ett bolag som är likt Didner & Gerge. Adam och jag kommer också vara med på den fortsatta resan i egenskap av ägare i Carnegie.

Jag är oerhört stolt över vår resa från en blygsam början för Adam och mig till det bolag vi är idag, nästan 30 år senare. Vi var doktorandkollegor på Företagsekonomiska institutionen och var båda mer än intresserade av aktier. Efter lite funderande startade vi en aktiefond. Idag förvaltar vi över 50 miljarder kronor och erbjuder sex aktivt förvaltade aktiefonder med olika inriktning.

Vår första fond, Aktiefonden, som kom till hösten 1994, blev snabbt populär i och blev en av de mest valda fonderna i premiepensionssystemet. Sedan dröjde det till december 2008 innan vi lanserade vår andra fond, D&G Småbolag. Hösten 2011 blev det dags att starta en fond med globalt fokus, D&G Global, som ett naturligt komplement till våra svenska aktiefonder. Sedan 2018 är fonden också Svanenmärkt och teamet bakom fonden letar efter det de brukar kalla företagsvärldens svar på Redwood-träd.

Efter det har vi fortsatt lägga till fonder: den europeiska småbolagsfonden D&G Small and Microcap 2014 och den amerikanska småbolagsfonden D&G US Small and Microcap 2019. Vår nystartade globala småbolagsfond D&G Resilient World Small Cap har fått ett fint mottagande. Fonden är Svanenmärkt och investerar i bolag som har
lösningar på viktiga hållbarhetsutmaningar.

Läs också: 30 år av aktiv förvaltning

Nyligen tilldelades D&G US Small and Microcap det prestigefyllda priset Lipper Fund Awards för bästa amerikanska småbolagsfond över tre år i Norden. Denna utmärkelse, som baseras på positiv riskjusterad avkastning, ser vi som ett bevis på styrkan i vår förvaltarorganisation och vår beprövade investeringsfilosofi.

Sett till resultaten för våra fonder i år så hade vi ett starkt första kvartal. Även för första halvåret 2024 är utvecklingen rimligt god: Aktiefonden är upp 9,2 procent och Småbolag sticker ut med 14,5 procent hittills i år. De internationella fonderna har stigit med som mest 9,4 procent för D&G US Small and Microcap, följt av D&G Global med en uppgång på 6,6 procent och D&G Small and Microcap och D&G Resilient World Small Cap som är upp 2,6 respektive 3,9 procent hittills i år.* Notera att alla avkastningssiffror är efter avgift.

Slutligen, är jag övertygad om att det nu verkligen är rätt tillfälle att låta Carnegie Fonder ta över framtiden för vår verksamhet. De har alla förutsättningar att ta hand om förvaltningen och er kunder på allra bästa sätt.


*Avkastningssiffror för alla fonder 1 januari till och med 30 juni 2024.

Vad händer med mitt sparande med anledning av att Didner & Gerge blir en del av Carnegie?

Som kund i våra fonder behöver du inte göra något. Vi kommer att hålla alla direktkunder informerade om vad som händer med anledning av affären. Självklart disponerar du ditt sparande som vanligt. Håll utkik här på hemsidan, vi kommer att uppdatera informationen löpande.

Se också: Frågor och svar för dig som andelsägare