Hoppa till innehållet

06 maj 2024

Bolagen i centrum för Indiens tillväxtboom

Tillväxtmaskinen Indien fortsätter att expandera. Här är bolagen som bidrar till landets gigantiska satsningar på infrastruktur.

Med drygt 1,4 miljarder invånare är Indien sedan 2023 världens folkrikaste land. Fjolåret markerade också två prestigefyllda händelser; i augusti lyckades en indisk rymdsond landa på månens outforskade sydpol och i september var landet för första gången värd för det ekonomiska toppmötet G20.

Tigerekonomi

I det pågående parlamentsvalet väntas Indiens 970 miljoner väljare åter ge den reformivrige sittande premiärministern Narendra Modi egen majoritet under en tredje mandatperiod. Valet tar sex veckor att genomföra och valresultatet väntas först i början av juni.

Under decenniet som Modis hindunationalistiska BJP:s suttit vid makten, har Indiens ekonomi tagit jättekliv och passerat länder som Frankrike och Storbritannien i storlek. Internationella valutafonden IMF:s analys tyder på att redan 2027 kommer Indien att vara världens tredje största ekonomi. Parallellt finns också en annan berättelse som ifrågasätter Indiens epitet som ”världens största demokrati”: internationella observatörer och Modi-kritiker varnar för att demokratin är på tillbakagång och att regimen urholkar Indiens grundvalar som en sekulär, pluralistisk demokrati.

Massiva reformer

Klimatfrågorna är högt prioriterade i ett land vars storstäder plågas av smog och föroreningar. Modis reformer innebär bland annat ett skifte till eldrift, solceller och biogas.

I ett massivt elektrifieringsprogram ska den idag dominerande kolkraften och den stora flottan dåligt renade fordon bytas ut med förnybar el och elfordon. År 2030 ska 30 procent av alla nya bilar vara eldrivna i Indien. I fjol var andelen 2 procent, men med Indiens nya elbilspolicy kommer marknaden att växa hisnande snabbt. 

Flera innehav i Didner & Gerges fonder befinner sig i centrum för landets massiva investeringar i infrastruktur och utveckling: Schneider Electric (energihantering och automation), ESAB (svetsning, skärning, gaskontroll) och Fairfax India (investeringar i bl a infrastruktur och hälso- och sjukvård).

Västerländska investerare flockas

I takt med denna ekonomiska boom och att Ryssland och Kina blivit impopulära, har USA och EU blivit allt ivrigare att säkra Indien på sin sida i det nya kalla kriget. De senaste två åren har Norge, Schweiz och Australien tecknat omfattande handelsuppgörelser med Indien, och förhandlingar pågår om frihandelsavtal med EU och Storbritannien.

Enligt de senaste mätningarna ökade Indiens BNP med 8,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, framförallt drivet av statliga investeringar i infrastruktur och privata bolags investeringar i produktionskapacitet. En ytterligare drivkraft är utländska direktinvesteringar. I jakten på att minska sitt beroende av Kina ökar många globala företag sin närvaro i Indien för att diversifiera bort från beroendet av Kina. Sammantaget ser detta ut att stärka sysselsättningen och därmed verka positivt för konsumtion och efterfrågan framgent.

Bidrar till Indiens energieffektivisering

Tillförlitlig tillgång på elektricitet är en viktig parameter för att kunna möta upp den ökade efterfrågan.

Ett tydligt område för förbättring är distributionen av el med lägre förluster än tidigare. Eftersom nätet tidigare varit underinvesterat genomförs nu en stor satsning. Sedan 2020 är Didner & Gerges Globalfond investerad i Schneider Electric, ett globalt verksamt företag inom energihantering och automation.

I Indien är Schneider Electric till stor del sett som ett lokalt företag med sina 38 000 anställda som, enligt bolagets ledning, till cirka 70 procent är lokalt engagerade i flera olika aktiviteter och erbjuder en rad olika produkter och tjänster inom energihantering, automation och digitalisering av energisystem. Detta syftar till att effektivisera och optimera energiförbrukningen för industrier, företag och hushåll i Indien. Här ingår smarta elnät, energimätningssystem, och lösningar för energieffektivisering.
SE OCKSÅ: Globalfondens Svanenrapport

Infrastruktur i fokus

Schneider är även involverade i olika infrastrukturprojekt i Indien, såsom smarta städer, järnvägsmodernisering och smarta byggnader. Företaget bidrar med tekniska lösningar för att förbättra infrastrukturen och göra den mer hållbar och effektiv. Utländska investeringar fokuserar till betydande del på IoT-baserade produktionsfaciliteter. Schneider Electric är dessutom engagerade i att bidra till utbildning och kompetensutveckling inom energisektorn i Indien. Genom olika initiativ och samarbetsprogram arbetar företaget för att öka medvetenheten om energieffektivitet och utbilda yrkesverksamma inom området.

Svetsning med svenska rötter

Ett annat bolag som gynnas av Indiens infrastrukturuppbyggnad är ESAB (Elektriska Svetsnings-Aktiebolaget), ett innehav i vår amerikanska småbolagsfond US Small and Microcap. ESAB är klar marknadsledare i Indien där de har verkat ända sedan 1987. Bolaget grundades i Göteborg 1904 av den svenske ingenjören Oscar Kjellberg som utvecklade världens första belagda svetselektrod.

Med huvudkontor i Maryland, USA, är ESAB idag en världsledande tillverkare av utrustning och tillsatsmaterial för svetsning, skärning och gaskontroll.  Drygt hälften av bolagets försäljning kommer från tillväxtmarknader vilka enligt bolaget förväntas växa dubbelt så mycket de kommande åren jämfört med mer utvecklade länder.
SE OCKSÅ: Kvartalets vinnarfonder

Investerar i Indiens utveckling och tillväxt

Ett annat av Globalfondens portföljbolag, Fairfax India Holdings, är ett investmentbolag som investerar i och förvärvar indiska företag eller företag med betydande verksamhet i landet. Fairfax riktar in sig på att investera i olika sektorer och industrier för att stödja Indiens ekonomiska tillväxt och utveckling.

Fairfax India är bland annat verksamma inom några högaktuella områden:

Infrastruktur. Fairfax India investerar i infrastrukturprojekt såsom vägar, hamnar, flygplatser och energiinfrastruktur för att bidra till Indiens utveckling och tillväxt. Exempelvis äger bolaget (direkt och indirekt) till 64 procent en av de mest strategiska flygplatserna, Kempegowda International Airport Bengaluru.

Finansiella tjänster. Bolaget investerar också i finansiella tjänster såsom bank- och försäkringssektorn samt andra finansiella institutioner för att stödja Indiens ekonomiska system.

Tillverkning. Fairfax India investerar i tillverkningssektorn, inklusive olika industrier såsom fordonsindustrin, metallurgi, och andra tillverkningsrelaterade företag. Teknologi och digitalisering. Bolaget kan också investera i teknikföretag och företag som driver digitaliseringen av olika branscher i Indien.

Hälso- och sjukvård. Investeringar inom hälso- och sjukvårdssektorn är också möjliga för att bidra till att förbättra tillgängligheten och kvaliteten på hälso- och sjukvårdstjänster i landet.