Hoppa till innehållet

05 juni 2024

Didner & Gerge lämnar över till Carnegie Fonder

Didner & Gerge har köpts av Carnegie, som är Nordens ledande finansiella rådgivare och kapitalförvaltare. 

Henrik Didner och Adam Gerge – våra grundare och huvudägare  – har beslutat att sälja sitt företag till Carnegie. I affären ingår alla våra sex fonder, som kommer att integreras i Carnegie Fonder.

– Efter 30 år är det dags. Jag och Adam är mycket tacksamma för det förtroende vi fått från alla andelsägare, och det är med tillförsikt vi nu lämnar över ansvaret till Carnegie Fonder. Precis som vi, står Carnegie Fonder för självständig analys och långsiktiga investeringar, säger Henrik Didner. 

Henrik Didner och Adam Gerge

Bilden ovan: Henrik Didner och Adam Gerge, som grundade Didner & Gerge i Uppsala 1994.


Simon Blecher, investeringschef (CIO) på Carnegie Fonder:

– Henrik Didner och Adam Gerge har varit två av mina idoler från start, och det är hedrande att vi på Carnegie Fonder får ta ansvar för det sparkapital Didner & Gerge har attraherat genom åren. Vi på Carnegie Fonder brinner för stock picking och för våra andelsägare, och det kommer vi definitivt också göra för alla nya andelsägare från Didner & Gerge.

Carnegie Fonder startade 1988 och har ett förvaltat kapital om 114 miljarder kronor, fördelat på 28 fonder. Antalet medarbetare är 71, varav 25 inom förvaltning. Carnegie Fonders huvudägare är Carnegie, moderbolag i Carnegiekoncernen som är Nordens främsta finansiella rådgivare och kapitalförvaltare med över 800 medarbetare. 

– Vi är mycket glada att Didner & Gerge har valt att bli en del av Carnegie, säger Tony Elofsson, vd och koncernchef för Carnegie.

– Vi fortsätter att stärka Carnegie ytterligare, där både vår rådgivning och våra produkter topprankas, och där kunden alltid står i centrum.

Carnegie Fonders vd Andreas Uller:

– För att vara en relevant plattform för kapitalförvaltning krävs ett förstklassigt utbud och en förstklassig kundvård, samtidigt som regulatoriska och hållbarhetsrelaterade krav driver upp storleksbehovet. Som Sveriges ledande självständiga kapitalförvaltare kan vi hantera de allt större investeringar som krävs, samtidigt som vi blir en mer attraktiv partner och arbetsplats. Med Didner & Gerge tar vi ett stort steg på den resan.

FRÅGOR OCH SVAR

Hur påverkar det här mitt sparande i Didner & Gerges fonder? 

  • När affären är godkänd av berörda myndigheter är du välkommen som kund hos Carnegie Fonder. 
  • Du behöver inte göra något nu, utan kommer bli informerad när det är dags. Självklart disponerar du ditt sparande som vanligt till dess, och därefter.

Vad har hänt?

  • Didner & Gerge har köpts av Carnegie, som är Nordens ledande finansiella rådgivare och kapitalförvaltare. 
  • Affären inväntar godkännande av myndigheter.
  • När godkännandet är klart kommer Didner & Gerge Fonder att slås samman med Carnegie Fonder, som är en del av Carnegie.  

Vilka är Carnegie och Carnegie Fonder?

  • Carnegie arbetar med finansiell rådgivning och kapitalförvaltning och har 800 anställda.
  • Huvudkontoret ligger i Stockholm.
  • Carnegie Fonder är ett fondbolag som startade 1988.
  •  Precis som Didner & Gerge Fonder erbjuder Carnegie Fonder aktivt förvaltade aktiefonder, men också räntefonder och blandfonder.

 

Vi kommer att uppdatera hemsidan löpande med mer information. Om du har frågor under tiden är du varmt välkommen att kontakta oss på marknad@didnergerge.se.