Den här sidan använder sig av cookies för en bättre användarupplevelse. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.

Didner & Gerge US Small and Microcap har fyra Morningstar stjärnor

Den sista augusti fyllde Didner & Gerge US Small and Microcap 3 år och fick därmed sin första Morningstar rating. Ratingen är fyra stjärnor för de första tre åren. Morningstar gör en rating baserat på liknade fonder i samma kategori utifrån riskjusterad avkastning.

Förra veckan publicerade vi en intervju med de båda förvaltarna av fonden, Linn Hansson och Jessica Eskilsson Frank. Länk nedan:

https://www.didnergerge.se/aktuellt/didner-gerge-us-small-and-microcap-tre-ar/

 

Mer om Morningstar och deras metodik nedan:

När Morningstar startade år 1984 i Chicago, USA, var målet bland annat att ge alla investerare möjlighet att jämföra fonder på ett nyanserat sätt – med historisk avkastning justerad för skillnader i risk och kostnader.

Den nya Morningstar Europe Star Rating lanserades i början av år 2001 och jämförde på ett lättbegripligt sätt de historiska resultaten de senaste 3 åren hos fonder med liknande inriktning i hela Europa, med hänsyn till kostnader och risk. Precis som den ursprungliga Morningstar Rating, som lanserades i USA år 1985, avgörs fondbetygen i en objektiv matematisk beräkning, baserad på fondernas andelskurser. Inga subjektiva åsikter om fonderna, fondbolagen eller förvaltarna ingår. Antalet kategorier som jämförelserna görs inom har stegvis utökats och är nu över 170.

I juli 2002 ändrade Morningstar i USA metoden att sätta stjärnbetyg så att den mer liknar den i Europa. Samtidigt infördes en ny riskjustering av avkastningen i både USA och Europa, som bygger på ett explicit antagande om investerarnas nyttofunktion. I oktober 2006 började också Morningstar i Europa att publicera Rating även under 5 och 10 år.